În primul an de viață copilul crește și se dezvoltă într-un mod natural, observându-se schimbări de la o săptămână la alta, de la o lună la alta. Kinetoterapia pediatrică, integrarea senzorială, logopedia, terapia ocupațională sunt terapii utilizate în prevenția și intervenția timpurie, fiind benefice atât copiilor cu un diagnostic din sfera neuromotorie cât și celor sănătoși pentru o dezvoltare armonioasă.
Primele 1000 de zile din viața unui copil sunt cele mai importante pentru dezvoltarea creierului, a corpului și a metabolismului, stimularea motorie fiind principala activitate pentru atingerea acestor obiective.
Se recomandă părinților care au copii cu vârsta cuprinsă între 0-1 an începerea ședințelor de stimulare senzorio-motorie dacă au nevoie de sfaturi în ceea ce privește stimularea bebelușului în parcurgerea etapelor de dezvoltare, dacă observă întârziere în dezvoltarea copilului pe etape de vârstă – controlul capului, rostogolire, abilități de prindere, stabilitatea în așezat, rostogolire, târâre, patrupedie, abilități de socializare și imitație sau dacă fac parte dintr-o categorie de risc – prematuri, sarcină gemelară, antecedente heredocolaterale. Copiii prematuri trebuie să fie ajutați să recupereze diferența dintre vârsta corectată și cea cronologică.
Recomandările oferite de către un medic specialist, kinetoterapeut pediatric, terapeut ocupațional sau logoped sunt esențiale pe parcursul dezvoltării copilului de la 0 la 12 luni având ca scop încurajarea mișcărilor de calitate, dezvoltarea social-emoțională, a abilităților de comunicare și de joc.
De la naștere, bebelușii sunt luați în evidență de către un medic pediatru, care urmărește creșterea în greutate și lungime, imunizarea, alimentația. Cu toate că dezvoltarea urmează un model standard, fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, unele etape fiind atinse mai rapid, altele mai lent. Fiecare copil are lucruri pe care le agreează sau nu, în funcție de caracterul lui și un mod individual de învățare și de dezvoltare a abilităților.
Este important ca părinții, bunicii, cât și întreaga familie să cunoască etapele de dezvoltare pentru a putea fi alături de bebeluș pe parcursul copilăriei sale astfel încât să parcurgă toate etapele dezvoltării fizice și psihice. Intervenția timpurie prin exerciții ghidate de specialist și jocuri adecvate nivelului de dezvoltare favorizează o bună evoluție, atât din punct de vedere motor, cognitiv, senzorial dar și socio-afectiv.
Pentru bebelușii cu vârsta cuprinsă între 0 și 1 an principalele ocupații sunt hrănirea, învățarea interacțiunii cu mediul prin simțuri, mișcarea corpului, apropierea cu părinții și joaca.
În primele zile de viață, nou-născutul menține o poziție asemănătoare celei din burta mamei. Apoi pe parcursul primelor 3 luni, bebelușul învață să se adapteze la lumea exterioară – bebelușul la 1 lună și 2 săptămâni pus pe burtă menține capul ridicat pentru câteva secunde, cu sprijin pe antebrațe, începe să urmărească vizual obiecte sau oameni și să exploreze prin mișcarea corpului, a mâinilor, să închidă și deschidă pumnii, să ducă mâinile spre gură și să se întindă ușor spre jucăriile agățate. În această etapă, terapeuții pot oferi sfaturi și idei de activități pentru ca bebelușul să stea pe burtică, cum pot fi introduse jucării specifice pentru stimularea vizuală, modalități de încurajare a aducerii mâinilor spre mediana corpului, iar alături de logoped introducerea unor exerciții de stimulare oral motorii pentru îmbunătățirea hrănirii.
Apoi în următoarele 2 luni, bebelușii învață cum să își folosească ochii și mâinile împreună să se întindă spre o jucărie preferată sau spre părinți, să exploreze jucăriile prin scuturarea lor sau ducerea lor spre gură, să se rostogolească de pe burtă pe spate și să împingă mai mult în mânuțe din pozitia pe burtică. Învață să își folosească mâinile, cu o coordonare și o precizie din ce în ce mai bună, își descoperă vocea, încep să gângurească, să râdă, să se întindă și să prindă obiecte și jucării, să câștige stabilitate în așezat și să aibă control din ce în cel mai bun al capului. În cadrul terapiilor, se vor oferi sfaturi despre modalitati de încurajare a rostogolirii, poziționarea jucăriilor în acest scop. În cadrul ședințelor de terapie ocupațională vor fi oferite experiențe senzoriale prin expunerea la jucării cu texturi diferite, cu sunete și stimuli vizuali pentru a crește motivația bebelușului de a întinde mâinile spre jucării și jocul cu diverse jucării din diferite pozitii.
Între 7-9 luni, bebelușul se târăște, apoi se deplasează în patrupedie, transferă obiecte dintr-o mână în cealaltă, chiar apucă obiecte mici cu degetele. În această perioadă este importantă promovarea mișcării active și a tranzițiilor de poziție.
Apoi de la 9 luni bebelușul se ridică în picioare prin agățare, jocul este mai funcțional, înțelegând concepte din ce în ce mai complexe. Copiază mișcări și acțiuni. Sunt mai independenți în timpul hrănirii, se ajută de degete pentru a apuca mâncarea și pentru a o duce la gură, reușesc să țină cana singuri.
Terapeuții Centrului Maria Beatrice sunt obișnuiți să lucreze cu copiii care se relaxează imediat, colaborează și realizează veseli exercițiile propuse. Activitățile benefice pentru copii se desfășoară sub formă de joc cu rolul de stimulare a dezvoltării motorii și senzoriale.
Când are nevoie bebelușul de terapie?
Părinții pot observa la bebelușul lor preferința de a ține capul întors pe o parte, pumnii închiși care persistă după 2 luni, deformări la nivelul craniului, picioare orientate în interior sau în exterior, tonus muscular scăzut, dificultatea de a menține anumite posturi. Principalele probleme care pot fi sesizate:
Ca părinte poți observa dacă sunt situații neobișnuite în dezvoltarea neuromotorie a bebelușului sau poți fi nesigur în ceea ceprivesc activitățile benefice pentru o dezvoltare armonioasă. Mulți părinți se comportă cu micuții lor cu multă nesiguranță, de frică să nu le facă vreun rău și adesea au nevoie de indicații speciale. De exemplu, deseori părinții întâmpină dificultăți la posturarea bebelușului pe burtică care este o activitate importantă pentru că ajută la întărirea mușchilor gâtului și a spatelui și inițierea sprijinului pe antebrațe. Kinetoterapeutul pediatric sau terapeutul ocupațional vă poate îndruma cum să transformați statul pe burtică într-o activitate plăcută cu beneficii în dezvoltarea armonioasă a bebelușului.
Programul pentru Dezvoltarea Armonioasă a Bebelușului (0-1 ani) la Centrul Maria Beatrice din Alba Iulia oferă un pachet complex de terapii de stimulare senzorio-motorie prin:
Bibliografie: